DR. COEMAN
DR. ACKERMAN
DR. MAHIEU
DR BARBIER
Totale knieprothese
Totale knieprothese
Wat is het kniegewricht?
Het kniegewricht vormt de verbinding tussen dijbeen en onderbeen. Het is een vrij complex gewricht dat naast buig-en strekbewegingen ook draai- en glijbewegingen toelaat. Zowel het uiteinde van het dijbeen, als het scheenbeen zijn bedekt met kraakbeen. De knieschijf rust tegen het dijbeen en heeft een belangrijke rol in de strekbeweging van de knie. De gewrichtsbanden rond en in de knie geven stabiliteit en laten de draai- en glijbeweging binnen bepaalde limieten toe.
Een intact kniegewricht vertoont gladde kraakbeenoppervlakken die een zekere elasticiteit vertonen. Intacte oppervlakken kunnen vrij over elkaar glijden en laten een normale en pijnvrije beweeglijkheid en belasting toe. Abnormale slijtage van gewrichtskraakbeen wordt artrose genoemd. Bij artrose ontstaat er een progressieve aantasting van het kraakbeen waardoor een rechtstreeks contact tussen de botten ontstaat. Hierdoor ontstaan misvormingen, pijn en ontstekingsverschijnselen.
Bij u functioneert het kniegewricht dus zo slecht dat de bedekking vervangen moet worden. Dit noemen we dan een prothese.
Hiertoe is pas beslist wanneer alle niet-chirurgische behandelingen (fysiotherapie, kinesitherapie, pijnstillende en ontstekingswerende medicatie) geen of onvoldoende resultaat geven.
Wat is een totale knieprothese?
Een knieprothese is een kunstgewricht dat alle verschillende beschadigde oppervlaktes van de knie herbekleedt. De knie wordt niet in zijn totaliteit vervangen. De ligamenten en de spieren worden behouden.
De prothese is zo ontworpen dat ze zo goed mogelijk de normale knie nabootst. De prothese bestaat uit een gedeelte dat het dijbeen bedekt en een deel dat het scheenbeen bedekt.
In de meeste gevallen wordt er ook gezorgd voor een nieuwe bedekking van de knieschijf.
De materialen die gebruikt worden zijn polyethyleen en legeringen van metaal op basis van chroom-cobalt. Dergelijke componenten worden goed verdragen in het menselijk lichaam, geven geen reacties, en laten een pijnloze beweging toe voor een lange duur.
Hoe gaat de operatie in zijn werk?
Onze techniek is gebaseerd op Lazirush methode. Het balanceren met de knieschuif op zijn plaats, het snelle herstel en de aandacht voor de spierschade blijven zeer belangrijk. Door de MAKO robot te gebruiken, kunnen we nog accurater en meer weefselsparend te werk gaan.
​
Tijdens de ingreep wordt de knie benaderd volgens een spiersparende toegang. Door geen ligament-release meer door te voeren zien we een snel herstel. Uw eigen ligamenten worden dus gespaard en hun natuurlijke lengte blijft behouden.
Aan de ingreep gaat een eerder lichte verdoving vooraf. We brengen geen bloedafspanner rond de bil aan, bloedingen warden sneller gestelpt en de zwellingen verminderen. Met als gevolg dat de spieren na de ingreep sneller geactiveerd kunnen worden.
Voordelen van de robot?
-
Een plan op maat van elke patiënt: dankzij de preoperatieve beeldvorming (3D-CT-beelden) op de computer is het mogelijk de optimale maat en positie van de prothese voor elke individuele patiënt te bepalen.
-
Maatwerk tijdens de ingreep: de preoperatieve voorbereiding wordt tijdens de ingreep verder bijgestuurd op basis van de spanning van de gewrichtsbanden, waardoor de knie natuurlijk aanvoelt en hierdoor een snellere revalidatie mogelijk is.
-
Door de ‘haptische’ feedback, waarbij de zaagmotor stopt zodra het zaagblad het bot verlaat, is er bovendien minder risico op weefselschade.
​
​