DR. COEMAN
DR. ACKERMAN
DR. MAHIEU
DR BARBIER
Totale heupprothese
Totale heupprothese
Wat is een heupgewricht ?
Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kom wordt gevormd door het bekken. De gewrichtskop is de kop van het bovenbeen, ook wel de femur genoemd. Een gezond heupgewricht
heeft een glad oppervlak. Kraakbeen zorgt ervoor dat de kop van het dijbeen soepel in de kom kan draaien. Bij een totale heupprothese worden zowel de kop als de kom van het heupgewricht
vervangen.
Doel van een heupprothese
U verlossen van de hevige pijn en het heupgewricht beter laten bewegen
Meest voorkomende redenen om een heupprothese te krijgen
Er wordt een heupprothese geplaatst wanneer de pijn en het ongemak niet meer te combineren zijn met uw dagelijkse activiteiten en wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven.
Meer bepaald:
-
slijtage van de heup (arthrose)
-
reumatoïde artritis
-
aangeboren afwijkingen (heupdysplasie)
-
avasculaire necrose
-
heupfracturen en bottumoren
Hoe gaat de operatie in zijn werk?
Wij gebruiken een spiersparende techniek (DAA). Na het maken van een incisie wordt er tussen verschillende spieren het heupgewricht benaderd. Tijdens deze toegangsweg worden geen spieren doorgesneden (anterieure approach). Vervolgens word de heupkop afgezaagd en verwijderd. Zo ontstaat een duidelijk zicht op de heup kom. Deze wordt voorbereid en een prothese kom wordt geplaatst.
Vervolgens word het bovenbeen voorbereid voor de prothese component. Na testen met een proefcomponent en controle van de beenlengte en stabiliteit worden de definitieve componenten geplaatst.
Wanneer alles op zijn plaats zit wordt alles terug gehecht. De huid wordt met een onderhuids draadje gehecht.
​
Deze techniek is gewijzigd sinds 2012. De resultaten van de CM studie zijn dus niet meer van toepassing, zoals u hier kan nalezen.
​