top of page

500ste MAKO procedure

Orthopedisten helemaal overtuigd van MAKO-robot als assistent bij het plaatsen van totale knieprothesen


Midden juni 2023 assisteerde de MAKO-robot voor de vijfhonderdste keer de orthopedisten van AZ Sint-Vincentius Deinze bij het plaatsen van een totale knieprothese. Dr. Ackerman en dr. Mahieu reflecteren naar aanleiding van deze mijlpaal: “We zijn helemaal overtuigd van de voordelen van deze robotgeassisteerde chirurgie voor de patiënt, en ook patiënten blikken tevreden terug op hun ingreep”.


Want meer precisie zorgt voor minder weefselschade en een vlotter herstel van de patiënt. Vóór de ingreep gaat de patiënt langs op de dienst medische beeldvorming om een CT-scan te laten nemen, die wordt omgezet naar een 3D-model. Zo heeft de orthopedist vóór de ingreep een volledig en gedetailleerd zicht op de anatomie van de patiënt. Bijgevolg is het samen met de robot mogelijk om tijdens de operatie zeer nauwkeurig de positie van de prothese bepalen. “Ik zou de ingreep op geen enkele andere manier meer willen uitvoeren”, bevestigt dr. Mahieu.


De arts en een multidisciplinair team bereidt de patiënt optimaal voor op zijn ingreep tijdens kniefora. Patiënten krijgen er alle belangrijke informatie, zowel ter voorbereiding van de ingreep als voor het herstel achteraf. “We willen dat de patiënt met een gerust hart zijn ingreep tegemoet gaat”, benadrukt dr. Ackerman.


Linda Vindevoghel: “Mijn operatie ging zes weken geleden door. Dat is altijd spannend, maar het gaf me veel vertrouwen dat de meest innovatieve technieken worden ingezet. Na de ingreep ervaarde ik weinig tot geen pijn. Daarna verliep ook de revalidatie met de kinesitherapeut heel vlot. Tevreden met het resultaat!”


En ook na de ingreep is gespecialiseerde opvolging verzekerd. Het revalidatietraject begint zo snel mogelijk na de ingreep in het ziekenhuis. Kinesitherapeuten en ergotherapeuten zorgen voor een revalidatieplan op maat van elke patiënt.Recente blogposts

Alles weergeven

Huisartsensymposium

S Y M P O S I U M Orthopedie:ingewikkeld of toch niet? PROGRAMMA 19.30 uur Verwelkoming door dr. Wim De Groote en dr. Peter Coeman Robotchirurgie (MAKO) bij totale knieprothese - dr. Pieter Ackerman L

bottom of page