top of page

Lumbale fusie

Wat is de oorzaak van uw klachten?

Om dat te begrijpen krijgt u eerst informatie over de bouw van de wervelzuil.

 

De totale wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. De wervels zijn als het ware opeengestapeld tot een wervelkolom en worden onderling verbonden door de soepele tussenwervelschijven. Facetgewrichtjes aan de wervelbogen zorgen mee voor de beweeglijkheid van de rug.
De tussenwervelschijf (discus) bestaat uit een bindweefselring met daarin een zacht binnenste gedeelte uit een gelatineuze massa. De tussenwervel-schijf zorgt voor de verbinding van twee aangrenzende wervels en functioneert als een soort ‘schokbreker’.
Aan elke wervel zit aan de rugzijde een wervelboog vast. De wervelbogen vormen met elkaar een kanaal waarin het ruggenmerg verloopt. Tussen elke twee wervels komt er aan weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg doorheen een tussenwervel gat. Deze zenuwen vertakken zich naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel.. Spieren, gewrichtsbanden en pezen rond de wervelkolom zijn ook belangrijk om de wervelkolom overeind te houden.

Naarmate we ouder worden vermindert het elastisch vermogen van de tussenwervelschijf.  Dit proces noemen we degeneratie en treedt dus bij iedereen op. Als gevolg hiervan wordt de tussenwervelschijf dunner, en neemt de schokbrekerfunctie af. De facetgewrichtjes kunnen als gevolg van de degeneratie slijtage vertonen en de banden tussen de wervelbogen kunnen stugger worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oorzaak van de klachten.

Instabiliteit is de oorzaak van veel rugklachten. Hieronder verstaan we dat de wervels onderling onvoldoende stevige verbinding met elkaar hebben. Deze instabiliteit kan het gevolg zijn van diverse aandoeningen. De instabiliteit kan het gevolg zijn van slijtageprocessen of degeneratieve veranderingen: verouderingsprocessen die bij de ene persoon sneller kunnen evolueren dan bij de ander. Ook kan instabiliteit een gevolg zijn van een breuk (fractuur) of een tumor (gezwel). Mogelijks kan door een onvoldoende samenhang aan de achterzijde een wervel afglijden ten opzichte van de wervel eronder en is er sprake van spondylolisthesis.
 

Klachten.

De klachten bestaan voornamelijk uit pijn in de rug of in de benen, dit kan eventueel gepaard gaan met verlammingsverschijnselen, tintelingen en gevoelsvermindering.
Diagnose en onderzoek
De arts stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en bijkomend een MRI-scan van de rugwervels.
 Hoe kunnen uw klachten behandeld worden?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te verminderen:
•    Pijnstillers kunnen de pijn te verminderen.
•    Bij fysiotherapie tracht de therapeut door middel van oefeningen de pijn te verlichten en de spierkracht en coördinatie te herstellen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de houding en de algemene conditie.
•    Een operatie is vaak de enige oplossing als de voorgaande maatregelen onvoldoende helpen. 
 

Wat houdt een PLIF operatie in?

PLIF is een operatie waarbij lenden-wervels (Lumbar) aan elkaar vast worden gezet. Tijdens de operatie wordt u in buikligging geïnstalleerd en worden de wervels via de rugzijde benaderd (Posterior) via een insnede.  De versleten tussenwervelschijf wordt verwijderd.  De hoogte van de verwijderde tussenwervelschijf wordt opgekrikt door het plaatsen van een synthetisch (meestal carbonfiber) implantaat (cage of kooi). Deze cages worden opgevuld met eigen bot-stukjes, eveneens de ruimte naast de cages wordt van bot voorzien.  Dit bot kan weggenomen zijn uit een wervel-uitsteeksel, of uit de heupkam.  Tenslotte worden beide wervels met schroeven gefixeerd en verbonden met een staaf of plaat, om de stabiliteit van de wervelkolom te vergroten (meestal titanium).
Het doel van de operatie is het fixeren van de versleten wervelsegmenten in een betere positie.  De wervels krijgen de tijd om dankzij het bot in de kooi vast te groeien aan elkaar. Meestal betekent dit een proces van verschillende maanden, waarbij na herstel de stabiliteit verzekerd is en de rugpijn zal afnemen. Hierdoor zal ook het functioneren verbeteren. Als er ook sprake was van een ingeklemde zenuw zal de operatie een vermindering van zenuwpijn met zich meebrengen dankzij het verwijderen van de druk op de zenuwwortel.
 

 

bottom of page