top of page

Heupimpingement

Heupimpingement

Wat is heupimpingement  ?

Heupimpingent of inklemmen van de heup is een aandoening die vooral voorkomt bij jonge patienten. Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kom wordt gevormd door het bekken. De gewrichtskop is de kop van het bovenbeen, ook wel de femur genoemd. Bij impingement ontstaat er een conflict tussen de heupkkop en de kom. Dit kan door zowel een afwijking thv de heupkop (CAM impingement) als ter hoogte van het bekken (pincerimpingement). 
 

Bij bepaalde bewegingen zorgt dit conflict voor schade in het gewricht, zowel het kraakbeen als labrum (kraakbenige rand rond het acetabulum) kan beschadigd worden. 

Aan de hand van een specifiek onderzoek tijdens de raadpleging en aangepaste beeldvorming kan uw arts de aandoening diagnosticeren. 


Conservatieve behandeling

Aanpassen van activiteiten. Wanneer de last vooral optreed tijdens bepaalde specifieke activiteiten kan een aanpassen techniek of training soms al voor een oplossing zorgen.

Meestal worden er ook gestart met kinesitherapie om het bewegingspatroon wat te beïnvloeden en het beenderig conflict zo te vermijden.

Operatieve behandeling

Bij een operatieve behandeling wordt er een kijkoperatie van de heup uitgevoerd. Hierbij wordt er via enkele kleine gaatje met een camera in het heupgewricht gekeken.

Tijdens deze ingreep kan zowel het bot worden bijgewerkt (wegnemen van het bot dat teveel is) als de schade tengevolge van het impingement. 

bottom of page